Broccoli is een goede bron van eiwitten. Rauw bevat 100 g broccoli 3,5 g eiwit. Gekookt levert broccoli ongeveer 2,8 g eiwit per 100 g. Deze groente is ook een rijke bron van vitamine A en C, in tegenstelling tot de meeste dierlijke eiwitbronnen.

Sommige artikelen beweren zelfs dat broccoli meer proteïne bevat dan vlees. Wij hebben dit gecontroleerd en hebben het uitgerekend.

 

Bevat broccoli meer proteïne dan vlees?

Eiwitgehalte van broccoli: Gestoomde broccoli bevat ongeveer 2,8 g eiwit per 100 gram.

Eiwitgehalte van vlees: De hoeveelheid eiwit in biefstuk varieert afhankelijk van de vleessnede en de bron. De volgende tabel toont de voedingsinformatie uit verschillende calorieëntabellen. Het aantal calorieën is berekend aan de hand van de calorische waarden van de macronutriënten zelf en kan marginaal verschillen door het afronden van decimalen in de respectievelijke caloriecalculators.

Voedingswaarden per 100 g biefstuk

Eiwit: 28 gram

Vet: 5 gram

Kolydraten: 0 gram

Calorieën: 160 kcal

Een magere gegrilde biefstuk bevat gemiddeld ongeveer 23 g eiwit per 100 g – broccoli bevat daarentegen slechts 2,8 g. De absolute hoeveelheid eiwitten in vlees is dus hoger dan in broccoli.

Voedingswaarden per 100 g Broccoli

Eiwit: 2,8 gram

Vet: 0,4 gram

Koolhydraten: 5 gram

 

Standaardisatie van de hoeveelheid calorieën

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien, bevat een biefstuk meer calorieën dan broccoli voor dezelfde hoeveelheid. Als je kijkt naar de energie-inhoud, dan heeft broccoli 34 kcal per 100 g vergeleken met 154 kcal per 100 g in biefstuk.

Hoeveel eiwit krijg je binnen als je van beide voedingsmiddelen evenveel energie eet?

Laten we aannemen dat je 100 g biefstuk eet. Dan verbruik je 154 kcal en 23 g eiwit. Um die gleiche Om genoeg calorieën uit broccoli te halen, zou je ongeveer 450 g van de groente moeten eten. Er zit 12,6 g eiwit in 450 g broccoli.

Zelfs als we kijken naar het relatieve eiwitgehalte in verhouding tot de hoeveelheid calorieën, is biefstuk duidelijk beter dan broccoli.

Resultaat: Vlees bevat meer proteïne dan broccoli

Als we kijken naar de eiwitinname op zichzelf, is biefstuk zowel absoluut als relatief superieur aan broccoli. Claims dat broccoli meer eiwitten bevat dan vlees kunnen op basis van onze berekeningen niet worden onderbouwd.

Conclusie

Als groente is broccoli een goede bron van eiwitten. Echter, in combinatie met andere voedingsmiddelen die ontbrekende aminozuren aanvullen, kan broccoli een waardevolle bijdrage leveren aan de dagelijkse eiwitbehoefte. Broccoli bevat een aanzienlijke hoeveelheid vezels, kalium, foliumzuur, vitamine A en vitamine C en is daarom een aanbevolen voedingsmiddel.

Om een gezond gewicht na te streven, is het aan te raden regelmatig jouw BMI te checken. Dit kan u doen op deze handige website:

BMI berekenen

Of hier

Calcolo BMI