Het kopen van een huis is een grote stap in iemands leven. Maar voordat je een huis kunt kopen, moet je eerst weten wat je maximale hypotheek is. Het berekenen van jouw maximale hypotheek lijkt misschien een ingewikkelde taak, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. In deze blogpost wordt uitgelegd hoe je jouw maximale hypotheek kunt berekenen.

Wat is een maximale hypotheek?

Voordat we verder gaan, willen we graag weten wat er bedoeld wordt met ‘maximale hypotheek’. De maximale hypotheek is het bedrag dat je kunt lenen van de bank om een huis te kopen. Het bedrag dat je kunt lenen, is afhankelijk van je inkomen, de waarde van de woning en andere persoonlijke factoren. Met andere woorden, met een maximale hypotheek berekenen, bepaal je wat de bank je maximaal kunt lenen.

Hoe bereken je jouw maximale hypotheek?

Om te beginnen, moet je eerst weten wat jouw jaarlijkse bruto inkomen is. Het bruto inkomen is het inkomen voordat er belastingen en sociale premies worden afgetrokken. Vervolgens bereken je jouw maximale hypotheek met de volgende formule:

 

  • Maximale hypotheek = Bruto jaarinkomen x 4,5

 

Stel dat jouw bruto jaarinkomen €40.000 is, dan is jouw maximale hypotheek €180.000. Dit is een eenvoudige methode om de maximale hypotheek uit te rekenen, maar het is niet altijd van toepassing.

Andere factoren die van invloed zijn op de maximale hypotheek

Naast het jaarlijks bruto inkomen, zijn er nog andere factoren die van invloed kunnen zijn op de maximale hypotheek. Hieronder lees je enkele van deze factoren:

 

  • Jouw huidige financiële situatie, waaronder jouw schulden en andere leningen.
  • Jouw leeftijd en gezinssamenstelling
  • Jouw werkgeschiedenis en toekomstperspectieven
  • De waarde van de woning die je wilt kopen

 

Om een nauwkeuriger beeld te krijgen van jouw maximale hypotheek, kun je een hypotheekadviseur raadplegen.

Houd ook rekening met de maandelijkse hypotheeklasten

Omdat je maandelijks de hypotheek betaalt, is het ook verstandig om te weten wat de maandelijkse hypotheeklasten zullen zijn. De hypotheeklasten hangen af van het bedrag dat je wilt lenen, de rente en de looptijd van de hypotheek. Zorg ervoor dat je deze lasten kunt dragen, anders kan het leiden tot financiële problemen.

Het berekenen van jouw maximale hypotheek kan helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing bij het kopen van een huis. Het is iets dat je niet moet onderschatten, maar met de juiste informatie en overwegingen kun je een nauwkeuriger beeld krijgen van jouw maximale hypotheek. Houd er ook rekening mee dat de juiste hypotheekadviseur je kan helpen om een meer persoonlijk en nauwkeuriger beeld te krijgen van jouw maximale hypotheek. Zodra je jouw maximale hypotheek kent, kun je gericht op zoek gaan naar een huis in jouw prijsklasse. Voor meer informatie kun je hier berekenen wat het maximale hypotheekbedrag is.