Een gezonde werkplek heeft een positief effect op het geluksgevoel van werknemers. De productiviteit verhoogt, de prestaties verbeteren en men meldt zich minder vaak ziek. Maar hoe richt je nou een gezonde werkplek in waar het welzijn van je werknemers voorop staat? Dat blijft namelijk een lastige opdracht. Maar met behulp van onderstaande tips kom je in ieder geval op de goede weg! Lees snel verder.

Laat een onderzoek uitvoeren

Om te beginnen raden wij het aan om een werkplekonderzoek uit te laten voeren. Hierbij wordt er gekeken naar de werkomstandigheden en krijg je een praktisch adviesrapport met de belangrijkste bevindingen, conclusies en aanbevelingen. Dit betekent dat je meteen weet waar nog verbeteringen moeten komen.

Goede werkhouding

Het aannemen van een goede werkhouding achter het bureau is van groot belang. Bij een verkeerde werkhouding liggen nek-, rug-, schouder- of polsklachten op de loer. Op langer termijn leidt het zelfs tot langdurige kwalen die niet eenvoudig te verhelpen zijn. Een zithouding belemmert de bloedsomloop en beïnvloedt de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte. Daarom is het belangrijk om te blijven bewegen – ook onder werktijd – en regelmatig je ogen en brein te laten rusten.

Stimuleer gezonde voeding

Dat suiker ongezond is en teveel koffie wordt afgeraden dat hoeven wij je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wist je ook daar suiker een negatief effect heeft op denkvermogen, creativiteit en emoties? Het wordt daarom ook aangeraden om niet meer dan vijf koppen koffie te drinken per dag. Daarnaast heeft het soort voeding op het werk invloed op de algehele eetgewoontes van werknemers. Stimuleer daarom gezonde snacks als tussendoortjes. Denk hierbij aan ongezouten noten, fruit en groenten. Stimuleer hen daarnaast ook om voldoende water te drinken door bijvoorbeeld verse munt, citroen en een ruim thee-assortiment aan te bieden.

Schone lucht

Als het te droog is op kantoor, krijg je al gauw last van branderige ogen, hoofdpijn en geïrriteerde slijmvliezen in neus en keel. Vooral mensen die contactlenzen dragen, hebben vaker last van droge ogen. Een bakje water op de verwarming doet al wonderen bij te droge lucht. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent.

Groen, groen en nog meer groen

Planten hebben een positief effect op de gezondheid van mensen. Men geneest sneller, heeft minder snel hoofdpijn en zelfs hartklachten worden voorkomen. Daarnaast dragen planten bij aan een betere concentratie en minder stress. Het klinkt echt als een wondermiddel hé? Nou, dat is het dus ook! Het heeft natuurlijk niet veel zin om één of twee planten te plaatsen in een grote ruimte, maar wanneer planten de hoofdrol spelen binnen je kantoor zul je het effect al heel gauw merken! Probeer het maar eens uit.