Een sportieve, leuke en goedkope manier om een land en zijn omgeving te verkennen is door het afleggen van prachtige fietsroutes. In veel landen zijn er routes te vinden voor iedere soort fietser. Of je nou graag gaat wielrennen, mountainbiken of op je gemak op de elektrische fiets door natuurgebieden fietst. Fietsvakanties vereisen wel enige voorbereiding, je moet met een aantal dingen rekening houden. In dit artikel worden er drie tips besproken voor de ideale fietsvakantie.

1 Bouw de afstand op

Hoewel veel mensen denken dat je enorm sportief moet zijn om op fietsvakantie te gaan, is niets minder waar. Door op je eigen tempo te fietsen en de afstand steeds een beetje op te bouwen, is een fietsvakantie ook voor minder sportieve mensen geschikt. Er zijn onderweg enorm veel mogelijkheden om te overnachten dus door een route voor jezelf te plannen waarbij je de afstand steeds een beetje opbouwt, lukt het je heus wel.

Daarnaast helpt het ook enorm om lichte bagage mee te nemen en bijvoorbeeld geen hele dikke jas aan te doen. Zo verlies je geen kostbare snelheid en vereist het fietsen iets minder inspanning. Ook door je banden goed op spanning te houden voorkom je veel overbodige moeite. Neem hiervoor dus ook een draagbare fietspomp mee!

2 Ga op zoek naar leuke routes

Ga je in Nederland op fietsvakantie? Dan kan je gemakkelijk via de fietsrouteplanner app verschillende leuke routes uitstippelen. Hierin vind je ook alle beschikbare campings en andere overnachtingsmogelijkheden. De app wordt constant geupdate door vrijwilligers. Zelfs de omgevingskwaliteit en het type wegdek worden in de app aangegeven. Je kunt daarnaast ook uit verschillende type routes kiezen, denk hierbij bijvoorbeeld aan routes waarbij je makkelijk door kan fietsen.

3 Extra benodigdheden

Een fietsvakantie vereist de nodige gadgets om veilig je gekozen routes af te kunnen leggen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een goede telefoonhouder hebt voor op je fiets om de navigatie te kunnen volgen. Voorzie je fiets van het juiste zadel zodat je geen last krijgt van zadelpijn en koop een goed stevig slot zodat je fiets niet halverwege je vakantie ineens verdwijnt. Zorg daarnaast ook voor de voor jou meest geschikte fiets. In veel gevallen zal dit een elektrische fiets zijn, gezien de lange afstand die je af gaat leggen tijdens je fietsvakantie. De trapondersteuning die een elektrische fiets biedt zorgt ervoor dat jij het de gehele fietsvakantie goed volhoudt en niet halverwege de route uitgeput raakt. De ondersteuning is daarnaast aan te passen op je eigen gewenste sterkte.