Last van hard water? Met een waterontharder kan jij genieten van kalkvrij en veilig drinkwater. Na het installeren van een waterontharder op jouw leidingen kan jij genieten van lekkerder water.

De voordelen van een waterontharder

Veel kalk in het leidingwater is voor zowel de kranen als voor de huishoudelijke apparatuur heel slecht, denk aan: een waterkoker, een wasmachine en een vaatwasmachine. Het vergt meer onderhoud aan de apparaten en het heeft een flink invloed op de levensduur van het apparaat. Met een waterontharder zorg je ervoor dat er geen kalkaanslag ontstaat op de huishoudelijke apparaten. Het water smaakt dan ook minder bitter. Zit er meer kalk in het water, dan heeft dat ook een slechte werking op wasmiddel. Bij hoge waterhardheid zul je meer zeep en wasmiddelproducten moeten gebruiken dan normaal. Door het gebruik van een waterontharder, zal je dus minder zeep hoeven te gebruiken. Dit scheelt ook weer in de kosten. Door minder wasmiddel te gebruiken werk je ook mee aan een beter milieu. Ze zijn daarom ook ecologisch verantwoord.

Wanneer heb je een waterontharder nodig?

Of je een waterontharder moet installeren is afhankelijk van de waterhardheid in jouw regio of stad waar jij woont. Een waterontharder is noodzakelijk als de dichtheid van je water hoger ligt dan 25°D. Dit houdt namelijk in dat het water hard is en dus schade kan toebrengen aan het milieu en aan je huishoudelijke apparaten, door de kalklaag die gaat vormen aan je apparatuur. Is de watergraad van jouw water zeer hard, dan is het verstandig om een waterontharder aan te sluiten op jouw leidingen. Heb je veel huidproblemen, dan is het ook beter op er een aan te schaffen. Hard water geeft namelijk huidproblemen. Het aanschaffen van een waterontharder is niet noodzakelijk, maar het wordt wel aangeraden voor een langere levensduur van jouw huishoudelijke apparaten.

Onderhoud aan de waterontharders

Vrijwel ieder apparaat in huis zal van tijd tot tijd wat onderhoud nodig hebben, dat geldt ook voor een waterontharder. Zo kun je langer optimaal gebruik maken van dit apparaat. De waterontharders dienen regelmatig goed onderhouden te worden, dit zal minimaal een keer per jaar moet gebeuren. De werking van het apparaat wordt dan gecontroleerd en nagekeken. Is er een onderdeel aan vervanging toe, dan kan dat vervangen worden. Een aantal onderhoudswerkzaamheden kun je zelf uitvoeren, denk aan het zout bijvullen. Maar sommige technische werkzaamheden, kan je beter door een specialist laten doen. Het onderhoud aan het apparaat is dus wel belangrijk.