Heb je een prepaid simkaart / herlaadkaart van een Nederlandse of Belgische aanbieder? Dan is het interessant om te weten hoe het nou precies zit met kosten in het buitenland. Hierbij zien velen vooral benieuwd naar andere Europese landen. Welke kosten zijn verbonden aan het bellen, sms’en, en internetten in andere Europese landen? En waar dien je verder op te letten? Dit zijn beide belangrijke vragen voor een beter beheer van je kosten. Lees nu snel meer!

Zelfde prepaid tarieven

Goed nieuws: Binnen de gehele Europese Unie kun je zonder extra kosten bellen, sms’en en internetten. Je betaalt namelijk geen roamingkosten; deze zijn officieel afgeschaft. Recent is gratis roaming tot 2032 verlengd, wat betekent dat men tot in ieder geval 2032 zonder extra kosten gebruik kan maken van prepaid (of hun gsm-abonnement) binnen de Europese Unie.

Dat betekent dat je in de meeste Europese landen geen extra kosten maakt met prepaid. Je betaalt dezelfde prepaid tarieven als in je eigen land. Woon je bijvoorbeeld in België, en heb je een Belgische herlaadkaart, dan kun je ook gewoon in bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk tegen dezelfde tarieven als in eigen land mobiel bellen, sms’en, en internetten.

Tarieven buiten Europa

Buiten Europa is het een ander verhaal. Hoewel binnen de Europese Unie roamingkosten officieel zijn afgeschaft en providers zich hier aan moeten houden, geldt dit niet voor het gebruik maken van je prepaid simkaart / herlaadkaart of gsm-abonnement buiten de EU.

Hoeveel internet per MB, bellen per belminuut en sms’en per sms kost, is afhankelijk van je aanbieder. Hiervoor gelden verschillende tarieven. Hieronder lees je hier meer over.

Vergelijk prepaid providers om voordeliger uit te komen

Je kunt binnen de EU dus gebruik maken van prepaid, zonder dat er sprake is van extra kosten. Het is handig om dit te weten. Wat echter ook belangrijk is: het kiezen van de juiste prepaid aanbieder in je eigen land. Ook dit is namelijk van groot belang voor je kosten. Je kunt bij meerdere aanbieders een herlaadkaart aanschaffen, maar de kosten verschillen per aanbieder.

Net zoals je in andere landen het liefst niet extra wilt betalen, geldt dat ook voor binnen Nederland of België. Daarom is het aangeraden providers te vergelijken. Op deze manier betaal je niet teveel en kom je voordeliger uit. Hierbij geldt vaak dat virtuele providers (zonder eigen mobiele netwerk) over het algemeen goedkoper zijn dan de bekendere aanbieders (die dus wel een eigen netwerk hebben). Door te vergelijken kom je erachter hoeveel je kunt besparen!